Rugăciunea de Luni Dimineața

Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilinţă recunosc şi mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeieşti. Deci, astăzi, că este luni şi începutul săptămânii, mă rog cu umilinţă îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie şi fără de voie, şi-mi ajută să pun început bun şi să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Răstignire! O, Doamne, astăzi Îîţi dau sufletul şi trupul meu şi voinţa mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta. Pedepseşte-mă, Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viaţă. Şi iartă pe cei vii şi pe cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, şi pe toți ne învredniceşte de mărirea Ta în Rai. La aceasta pun mijlocitori pe Sfinţii Tăi Îngeri, către care zic: O, cereştilor ajutători şi păzitori ai oamenilor, vouă mă închin şi vă mulţumesc pentru ajutorul şi conducerea ce ne-o daţi în toate zilele nouă, nevrednicilor şi păcătoşilor. Scutiţi-mă de vrăjmaşii cei văzuţi şi nevăzuţi, ca să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciţi-mă să vă văd la moartea mea, stând în jurul meu şi să duceţi sufletul meu în cer, ca să se închine măririi Feţei lui Dumnezeu, iar vouă să vă mulţumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce aţi avut pentru mine şi binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin.

Ziua de Luni în Religia Creștin-Ortodoxă

Ziua de luni, cunoscută și ca prima zi din săptămână în calendarul tradițional ortodox, deține o importanță semnificativă în religia creștin-ortodoxă.

Focul pe Ziua de Luni

În tradiția ortodoxă, luni este adesea considerată o zi nefericită, un simbol al refuzului oamenilor de a se conforma chemării lui Dumnezeu la sfințenie și la dreptate. Totuși, nu este o zi de doliu ci este o zi de recunoaștere a luptei noastre eterne împotriva păcatului.

Semnificația Liturgică a Zilei de Luni

În tradiția liturgică ortodoxă, luni este dedicată Îngerilor, ca slujitori ai lui Dumnezeu și ca intercesori pentru omenire. În acest sens, luni este un moment de recunoaștere a intervenției divine în lumea noastră și de rugăciune pentru ajutor și protecție.

Obiceiuri ale Zilei de Luni

Unul dintre cele mai interesante aspecte ale zilei de luni în tradiția ortodoxă este obiceiul postului. În timp ce miercurile și vinerea sunt zilele tradiționale de post, mulți ortodocși aleg să postească și luni, în recunoștință pentru Îngerii care ne protejează și ne conduc.

Considerații Finale

Ziua de luni în religia creștin-ortodoxă reprezintă, așadar, un timp de meditație, de purificare și de conectare la divinitate. Aceasta ne reamintește de lupta noastră constantă pentru păstrarea credinței și ne ajută să ne păstrăm concentrarea asupra obiectivelor noastre spirituale. O zi de recunoștință și venerare a Îngerilor, luni aduce cu sine o profundă semnificație spirituală.

Lasă un comentariu