Rugăciunea de Joi Dimineața

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă cu ucenicii Tăi şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut. Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: „Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, ca să se ierte păcatele voastre”. Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi.

Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi ca să-mi plâng păcatele. Darul Tau cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin.

Ziua de Joi în Religia Creștin Ortodoxă

Joi este cunoscută înnumerabili credincioși drept o zi importantă a săptămânii în religia creștin-ortodoxă. Mai multe elemente disting această zi, creând un simbolism special care este adeseori asociat cu facilitarea înțelegerei și aprofundării încrederii în periplul spiritual.

Simbolismul Zilei de Joi

În Primul Testament, joi este menționată ca a cincea zi a creației lumii, zi în care Dumnezeu a creat peștii din mări și păsările cerului. În interpretarea creștină, cu toate acestea, ziua de joi are și alte simboluri încorporate.

Taina Euharistiei

Mai întâi, ziua de joi marchează instituirea Tainei Euharistiei. În acestă zi, în cadrul Sfintei și Măreței Joi din Săptămâna Mare, Iisus Hristos a ridicat paharul cu vin, l-a prezentat ucenicilor și le-a spus: „Acesta este sângele meu al legământului, care se varsă pentru mulți, spre iertarea păcatelor.” (Matei 26:28). Aceasta a devenit sursa inspirației pentru Sacramentul Euharistiei.

Spălarea Picioarelor

Anume în ziua de joi, Iisus Hristos a spălat picioarele celor 12 apostoli, oferindu-le o imagine vie a umilinței și a iubirii disinterested. Acest eveniment a reprezentat un simbol puternic al slujirii și al iubirii creștine autentice.

Practici Speciale în Joi

În unele comunități ortodoxe, ambele evenimente, spălarea picioarelor și instituirea sacramentului Euharistiei, sunt comemorate cu evenimente speciale. În unele biserici se organizează servicii speciale pentru a le aduce aminte credincioșilor de aceste evenimente importante, mărturisind solidaritatea comunității creștine.

Concluzie

În concluzie, ziua de joi deține o semnificație majoră pentru creștinii ortodocși. Acesta este un prilej de a comemora și a reflecta asupra Tainei Euharistiei și a umilinței lui Iisus Hristos. Aceasta ne reamintește să fim umili, să-i slujim pe ceilalți cu iubire și să ne păstrăm dedicarea față de credință. Aceste lecții sunt vitale pentru a ne trăi viața în deplinătate potrivit învățăturilor și exemplelor lui Iisus Hristos.

Lasă un comentariu